Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ одобри първият и единствен рекомбинантен ADAMTS13 ензим за заместваща терапия при лечение на вродена форма на тромботична тромбоцитопенична пурпура (ТТП)

Вродената форма на ТТП е изключително рядко, хронично нарушение на кръвосъсирването, причинено от дефицит на ензим, известен като ADAMTS13. Заболяването е свързано с настъпване на остри състояния и животозастрашаващи симптоми, които се проявяват със силно намален брой тромбоцити в кръвта, хемолитична анемия, главоболие, коремна болка, умора и слабост. Когато не се лекуват, острите състояния могат да доведат до трайна инвалидизация и дори смърт (от >90%).

На 09 ноември 2023 г. Американската агенцията за контрол на храните и лекарствата одобри ADZYNMA (рекомбинантен ADAMTS13) за профилактика и лечение на възрастни и деца с вродена форма на ТТП.

ADZYNMA е първият и единствен одобрен рекомбинантен ADAMTS13 протеин, предназначен за пациенти с вродена ТТП, чието действие е насочено към заместване дефицита на ензима.

“Хората, живеещи с вродена ТТП са изправени пред сериозни, животозастрашаващи здравословни предизвикателства и до днес медицинската общност не разполагаше с одобрено лечение, специално предназначено за това заболяване,” споделя Julie Kim, управител на американския офис на Такеда. “Тъй като се стремим да помогнем на пациенти с ограничени или никакви възможности за лечение, разработването на иновативни лечения за редки заболявания е вдъхновяващо предизвикателство, което сме поели повече от 70 години като лидер в хематологията. Днес ние сме горди да продължим да подкрепяме общността на редките болести, предоставяйки ADZYNMA като първата одобрена от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата лечение за хора с вродено ТТП.”

“През последните десетилетия беше постигнат значителен напредък за по-добро разбиране на връзката между дефицита на ADAMTS13 и вродената ТТП, което в крайна сметка доведе до момента, в който най-сетне имаме одобрено лечение за пациенти, живеещи с това рядко заболяване”, каза професор доктор Spero R. Cataland, към Медицински център Wexner към Университета в Охайо,  управляващ Американския алианс по тромботична микроангиопатия и изследовател в клиничното проучване за ADZYNMA. “ADZYNMA предоставя на пациентите възможност за лечение, която замества дефицита на ензима ADAMTS13, има благоприятен профил на ефикасност и безопасност и намалено време и обем на приложение в сравнение с настоящите терапии с плазмен обмен.Това е значително постижение, предоставящо нови възможности за общността на пациентите с вродена ТТП.”

В рамките на клиничното проучване фаза 3, нито един пациент, който е приемал ADZYNMA, не е имал остър пристъп на ТТП, докато  при пациенти, на които е прилаган само плазмен обмен, са наблюдавани пристъпи на заболяването.

В рамките на проучването при ADZYNMA е отчетен благоприятен профил на безопасност в сравнение с терапиите, базирани на плазмен обмен.

Нито един от пациентите, получаващи ADZYNMA, не е развил неутрализиращи антитела към ADAMTS13 по време на прилагането му, което значително намалява риска от следващи пристъпи.

Източник: пресъобщение от интернет страницата на фирма Такеда

Какво е ТТП

Прочети повече

Какви са симтомите

Прочети повече

Какво причинява ТТП

Прочети повече

Как се лекува ТТП

Прочети повече

Кой може да развие ТТП

Прочети повече

Предпазни мерки

Прочети повече

Последни новини

Знаете ли, че

Пациентите със Синдром на Мошковиц (ТТП),  подложени на навременно и адекватно лечение, в 100% от случаите се възстановяват напълно, без усложнения и трайни инвалидизации и продължават да водят пълноценен начин на живот.

Нашата цел е все повече пациенти с това заболяване да живеят нормално, без ограничения и усложнения и със свободен достъп до лечение.

 • Помислете за всичко, което трябва да промените в досегашния си начин на живот!
 • Научете се да опознавате по-добре тялото си, грижете се за него и то ще ви се отблагодари!
 • Важно е да разберете защо е настъпила болестта и как ще се справите с нея!
 • Появата на всяка болест е знак, че е време за промяна!

Разбери повече

ТТП или Синдром на Мошковиц:

 • Тромботична: тромбоцитите спонтанно се групират и образуват малки тромбчета (кръвни съсиреци) в кръвоносните съдове
 • Тромбоцитопенична: останабите в кръвообращението свободни тромбоцити са малко на брой
 • Пурпура: поява на червени или синкави петна върху кожата, дължащи се на ниския брой тромбоцити в кръвообращението, което предизвиква кървене от повърхностните кръвоносни съдове (кръвта трудно се съсирва)

Тромботична тромбоцитопенична пурпура (TTP) е рядък и остър синдром, описан за първи път през 1924 г. от американския лекар Ели Мошковиц (Eli Moschcowitz).

Тромбоцитите са едни от вай-важните компоненти на кръвта, чиято функция (заедно с факторите на кръвосъсирването) е да спре кървенето при наранявания.

Един от факторите, който спомага за прилепването на тромбоцитите към наранената съдова стена, и слепването им един към друг, е фактор на Вилебранд . Това е лепкава субстанция, която спомага на тромбоцитите да се закрепват един към друг и да образуват съсирек.

Заедно с отделянето на фактор на Вилебранд, започва и действието на ензима ADAMTS13, чиято роля е да го разгражда на по-малки части.

Придобитата ТТП настъпва, когато ензимът ADAMTS13 не функционира правилно и не раздробява фактора на Вилебранд. Тогава имунната система спонтанно произвежда протеини, наречени антитела, които възпрепятстват действието на ензима. При намалената активност на ADAMTS13, спонтанно се образуват малки съсиреци в цялото тяло без да има наранявания. Тези съсиреци могат да попречат на нормалния кръвоток към различни органи като мозък, сърце или бъбреци. При образуването на тези съсиреци, общият брой тромбоцити в кръвта силно се понижава (тромбоцитопения). Това може да доведе до вътрешно или подкожно кървене.

Образувалите се кръвни съсиреци поразяват червените кръвни клетки, вследствие на което те се разпадат. Това води до настъпване на състояние, наречено хемолитична анемия (нисък брой червени кръвни клетки).

Ролята на червените кръвни клетки е да пренасят кислорода до всички клетки в тялото. При хемолитична анемия, до клетките не достига достатъчно кислород, в резултат на което вие усещате отпадналост, умора, учестен пулс (тялото се опитва да компенсира липсата на кислород).

Все още не е напълно известно, кой може да бъде засегнат от ТТП, тъй като заболяването е рядко срещано (честотата е около 6 на 1 млн. души).

 

Групи хора, най-често засегнати от заболяването

Отключващи фактори

 • Лица между 30 - 50 г., но е възможно да се прояви и във всяка друга възраст
 • Бременни жени
 • Лица с намелен имунитет
 • По-често се среща при жените
 • Злокачествени заболявания
 • Прием на хормоно-заместителни медикаменти
 • Вирусна инфекция
 • Интоксикация
 • Силен, внезапен стрес

 

Симптомите варират при всеки пациент, тъй като заболяването засяга различни органи и системи. Пациентите имат неспецифични симптоми като температура,  грипо-подобни оплаквания, други съобщават за обща отпадналост и умора, болки в корема, синини по тялото, тъмна и мътна урина, пожълтяване на кожата.

След първия пристъп, е възможно да получите и следващ.

Ако забележите появата на вече познати или напълно нови, необичайни и тревожни симптоми, непременно се свържете с вашия хематолог!

 • Плазмафереза

За лечението на ТТП се прилага плазмен обмен (плазмафереза) - колкото по-рано се приложа този метод, толкова по-бързо пациентът се възстановява.

Плазмафереза е процедура по замяна на вашата плазма с донорска (от здрав индивид) с нормална ADAMTS13 активност и без наличието на антитела. С помощта на плазмаферезата се отстраняват наличните антитела и се намалява шанса от развитие на кръвни съсиреци.

Процедурата обичайно трае няколко часа и се прилага ежедневно до трайно подобряване кръвните показатели и общото състояние.

С приложението й, тежките усложнения при пациентите с ТТП значително намаляват и голяма част от тях се възстановяват без последствия. 

 • Медикаменти

 • Имуносупресивна терапия (кортикостероиди) - може да се назначи като съпътстващо лечение
 • Противотуморни средства, които спират деленето на клетките
 • Моноклонални антитела - повлияват активността на В лимфоцитите, свързани с производството на антитела към ензима ADAMTS13
 • Новости в лечението на ТТП - специфична терапия, предотвратяваща образуването на кръвни съсиреци чрез блокиране на части от фактора на Вилебранд, което не позволява на тромбоцитите да се слепват и образуват тромби.
 • Други лечения

 • оперативното отстраняване на далака - вече не се прилага
 • Редовно изследвайте нивата на тробмоцитите в кръвта - вашият хематолог ще определи колко често трябва да правите това
 • Препоръчително е два пъти годишно да проследявате активността, антигените и антителата на ADAMTS13 - важен фактор за прогнозиране на следващ пристъп
 • Необходимо е да предприемате мерки за предпазване от вирусни заболявания, особено по време на грипна епидемия
 • Приемайте медикаменти само след консултация с лекар - някои антибиотици могат да отключат пристъп на заболяването
 • Избягвайте приема на хормоно-заместителна терапия. Ако това е наложително, уведомете вашия лекуващ лекар и редовно проследявайте кръвните си показатели
 • Ако планирате бременност или вече сте бременна, информирайте вашия акушер-гинеколог за заболяването и се консултирайте редовно с вашия хематолог
 • Ограничете въздействието на токсични вещества (силни препарати за почистване на дома, някои черни бои за коса с високо съдържание на кадмий, отровни вещества за борба с вредители и насекоми и др.)
 • Не употребявайте продукти (тоник) и лекарства, съдържащи хинин
 • Опитайте се да водите здравословен начин на живот - увеличете двигателната си активност, намалете приема на храни, съдържащи бяла захар и глутен, откажете се от вредните навици (тютонопушене, прекомерна употреба на алкохол), давайте си повече почивка!